Warrants eksekveret i juni var rettet mod 2 PEI-landbrugsvirksomheder, der var mistænkt for ulovlige handlinger

Written by

Føderale efterforskere fortalte domstolsembedsmænd tidligere på året, at de mente, at to landbrugsvirksomheder i det østlige PEI var involveret i en ulovlig ordning for at bedrage udenlandske arbejdere ved at opkræve “store summer” for job, der ikke eksisterede.

Canadian Nectar Products og Island Gold Honey, som begge har Montague-adresser, blev navngivet i en ransagningskendelse, der blev eksekveret af Canada Border Service Agency-efterforskere den 21. juni i år.

Efterlysningskendelsen hævder, at arbejdere blev lokket til Prince Edward Island med løfte om beskæftigelse og mulighed for at få permanent ophold i Canada.

Ved ankomsten til provinsen fik arbejderne at vide, at der var lidt eller intet arbejde tilgængeligt, men de fik udstedt svigagtige lønsedler, blandt andre påståede overtrædelser af loven om immigration og flygtningebeskyttelse.

I nogle tilfælde hævder arbejdere, at de blev tvunget til at betale flybilletten til Canada igen, og de blev bedt om at “skjule sandheden” om deres ansættelsesordninger, hvis de blev spurgt af myndighederne.

Arbejdere hævder også, at de blev tvunget til at underskrive opsigelsesbreve samt andre dokumenter, de ikke forstod.

Roger O’Neill er vist yderst til højre på dette 2017-filbillede. Præsident for PEI Beekeeper Association på det tidspunkt, han og andre i branchen opfordrede provinsen til at inspicere 100 procent af de bistader, der blev importeret fra Ontario. (Isabella Zavarise/CBC)

Roger O’Neill, ejer af virksomheden, der producerer Island Gold Honey, og Kamalpreet Khaira, identificeret som ejer af canadiske nektarprodukter, er navngivet som personer af interesse i den igangværende undersøgelse af Canada Border Services Agency.

Canadian Nectar Products har drevet æbleplantager i det østlige PEI i omkring otte år.

Khaira er også navngivet som ejer af CWC Immigration Solutions i Brampton, Ont. Det beskrives som et immigrationskonsulentfirma med kontorer i British Columbia og i udlandet.

Et tidligere konservativt parlamentsmedlem fra British Columbia, Gurmant Grewal, var også medejer af Canadian Nectar Products på et tidspunkt og er nævnt som sådan i ansøgningen om ransagningskendelse. Han sendte dog en e-mail til CBC i denne uge for at sige: “Jeg er ikke medejer af og har ikke været involveret i Canadian Nectar Products siden 2017; derfor er jeg uvidende om deres påståede forretningspraksis med denne sag.”

Det tidligere liberale parlamentsmedlem Sheila Copps var en tidlig støtte til projektet, som støttede det tilbage i 2014, og tog en tur til Prince Edward Island for at sige, at hun håbede at hjælpe med at gøre provinsen til “verdens æblehovedstad.” Hendes navn er ikke medtaget i retsdokumenterne.

Det canadiske Nectar Products-kontor i Down East Mall i Montague var lukket og mørkt kl. 10:45 en onsdag morgen i sidste august. Virksomhedsoplysninger for Fruits Canada og Atlantic Canada Nurseries var også opført på kontordøren. (Carolyn Ryan/CBC)

De påstande, der er indeholdt i disse dokumenter, som repræsentanter for Canada Border Services Agency skitserede til PEI-provinsens dommer Jeff Lantz i et lukket møde, mens de søgte kendelserne, er ikke blevet bevist i retten.

Onsdag i denne uge bekræftede Canada Border Service Agency i en e-mail, at der ikke er rejst tiltale i forhold til sagen. “Dette er fortsat en aktiv undersøgelse,” fortsatte e-mailen. “CBSA er bundet af Privatlivsloven og kan ikke kommentere eller give yderligere detaljer om specifikke individuelle sager eller personer, medmindre der formelt er rejst tiltale.”

CBC News gjorde gentagne forsøg på at nå O’Neill og Khaira.

O’Neill returnerede et telefonopkald og sagde: “Ingen kommentar.” Khaira har ikke svaret.

I første omgang forseglet af retten

De 41 sider, der understøtter anmodningen om ransagningskendelser, blev forseglet af retten på det tidspunkt, hvor kendelserne blev godkendt, men CBC News ansøgte om, at de blev gjort tilgængelige for medierne på grund af den involverede offentlige interesse. En dommer gik med til at beordre dem løsladt med nogle oplysninger redigeret.

Dokumentet indeholder en CBSA-efterforskers påstande om forseelser, da agenturet søgte rettens tilladelse til at søge og potentielt beslaglægge bevismateriale fra bygninger, kontorer, computere, telefoner og køretøjer, der bruges af landbrugsvirksomhederne.

I løbet af undersøgelsen blev det opdaget, at Khaira opkræver udenlandske statsborgere store summer i bytte for job relateret til landbrugsindustrien på PEI, som ikke eksisterer.— Ansøgningsdokument om ransagningskendelse

“I løbet af undersøgelsen blev det opdaget, at Khaira opkræver udenlandske statsborgere store summer i bytte for job relateret til landbrugsindustrien på PEI, som ikke eksisterer,” ifølge påstande indeholdt i dokumentet.

“Det ser ud til, at O’Neill arbejder tæt sammen med Kamalpreet Khaira for at bedrage udenlandske statsborgere og canadiske myndigheder… Dette inkluderer indsendelse af arbejdstilladelsesansøgninger for job, der ikke eksisterer, eller generere falske lønsedler i bytte for kontanter fra udenlandske statsborgere.”

O’Neill og Khaira “forrigtigede eller tilbageholdt væsentlige fakta” i deres omgang med immigrationsmyndighederne, ifølge påstande i dokumentet.

Ifølge dokumentet begyndte CBSA-undersøgelsen i november sidste år, efter at den føderale regering modtog et tip fra Cooper Institute, en Charlottetown-baseret organisation, der går ind for retfærdig behandling af udenlandske arbejdere.

Disse oplysninger var relateret til klager fra arbejdere om levevilkår og beskæftigelse leveret af Island Gold Honey.

Eliza MacLauchlan fra Cooper Institute, tænketanken, der bragte bekymring over, hvordan arbejdere blev behandlet, til Canada Border Services Agencys opmærksomhed. (Shane Hennessey/CBC)

“Immigrationskonsulentvirksomheder, nogle der arbejder med midlertidige udenlandske arbejdere, kan være ret udnyttende,” sagde Eliza MacLauchlan, programkoordinator for Cooper Institute. “Disse arbejdere kommer til Canada; det eneste forhold, de har med nogen i Canada, kan ofte være med deres arbejdsgivere, og derfor er de meget afhængige af dem.”

‘Leveforholdene var forfærdelige’

CBSA-efterforskere interviewede syv arbejdere, der var ankommet fra udlandet i august sidste år efter at have accepteret jobtilbud fra Island Gold Honey.

“Alle [redacted] statsborgere klagede over, at leveforholdene var forfærdelige,” ifølge dokumentet.

Ved ankomsten til Charlottetown blev arbejderne sat i karantæne på et lokalt motel, men blev ikke betalt for deres tid i isolation som krævet under programmet for midlertidige udenlandske arbejdere.

Alle klagerne fortalte CBSA, at de faktisk aldrig arbejdede for Island Gold Honey, men i stedet blev bragt til Canadian Nectar Products’ forretningslokaler på Peters Road i Alliston, PEI

Under efterfølgende interviews fortalte en arbejder til efterforskere, at de var blevet rekrutteret til at arbejde for Island Gold Honey gennem et oversøisk konsulentfirma. Personen betalte virksomheden 50.000 USD for at hjælpe med jobansøgningen.

Efter at have ankommet til PEI i oktober 2021, blev arbejderen taget til at bo på en gård, mens arbejdet blev arrangeret. To måneder senere var arbejderen stadig ikke ansat.

En anden arbejder fortalte CBSA, at gentagne telefonopkald til O’Neill ikke blev returneret, og ingen fra Island Gold kom i kontakt efter personen ankom til Canada. I stedet blev nykommeren dirigeret til Canadian Nectar Products.

Arbejdere ansat gennem Harvest and Prosper-pilotprojektet får vist beskæring af træer hos Canadian Nectar Products i 2018. (Randy McAndrew/CBC)

Arbejderen sagde, at Khaira, operatør af Canadian Nectar Products, sagde, at han kun kunne tilbyde 20 timer om ugen, ikke fuld tid som lovet af Island Gold Honey. Men arbejderen fik at vide, at der ville blive udstedt lønsedler, der indikerede, at der blev udbetalt fuldtidsløn.

Arbejderen talte også om at blive tvunget til at underskrive et afskedigelsesbrev.

I april talte CBSA-efterforskere med en arbejder, der sagde, at de blev rekrutteret af Kamalpreet Khaira til et job som landarbejder på PEI, hos et firma kaldet Atlantic Canada Nurseries, i Belle River, PEI. Arbejderen sagde, at de fik at vide, at de ville være nødt til at betale Khaira $50.000 i ratebetalinger.

Efter at have nået til PEI, blev arbejderen ført til Atlantic Canada Nurseries og “blev chokeret over at se, at der ikke var noget firma, en fuldstændig flad grund og kun ét hus på jorden … Det var ikke en børnehave,” ifølge dokumentet.

Kamalpreet Khaira fortalte arbejderen, at han var ejer af både planteskolen og Canadian Nectar Products, og arbejderen kunne blive ansat i CNP’s æbleplantager. Khaira fortalte arbejderen, at han skulle skjule det faktum, at han plukkede æbler og ikke arbejdede for børnehaven, ifølge påstandene indeholdt i ransagningskendelsen.

Klager over betalinger

Nogle arbejdere fortalte efterforskerne, at Canadian Nectar Products krævede, at de skulle tilbagebetale prisen på flybilletten for deres flyvninger til Canada, i modsætning til hvad de sagde, de var blevet lovet – og hvad der kræves af virksomheder, der deltager i programmet for midlertidige udenlandske arbejdere. I andre tilfælde har virksomheden angiveligt ikke refunderet rejseomkostninger til arbejdere som lovet.

En klager fortalte efterforskerne, at de skulle betale 1.200 USD til canadiske nektarprodukter hver anden uge. Til gengæld modtog personen en check på 980 dollars, uanset om der var blevet arbejdet på skift i det tidsrum.

En af frugtplantagerækkerne hos Canadian Nectar Products. (Al MacCormick/CBC)

En anden klager underrettede Immigration, Refugees and Citizenship Canada og sagde, at de led psykisk og økonomisk misbrug. IRCC gav klageren en åben arbejdstilladelse, som gav dem mulighed for at søge arbejde hos en anden arbejdsgiver.

En almindelig frygt blandt klagere, ifølge dokumentet, var, hvordan deres beskæftigelsesstatus kunne påvirke bestræbelserne på at opnå permanent ophold i Canada. De frygtede at blive sendt hjem, og følte sig presset til at efterkomme virksomhedernes krav for at blive i Canada.

Arbejdsbetingelser skitseret

Ifølge ransagningskendelsen undersøgte CBSA-efterforskere Island Gold Honeys forretningsaktiviteter fra 30. april 2020 til 21. juni 2022.

I oktober 2020 modtog Island Gold Honey godkendelse til arbejdstilladelser for 27 landarbejdere og tre farmtilsynsførende. Tilladelserne var gyldige i to år. Landarbejderne skulle arbejde 40 timer om ugen til $12,85 i timen. Supervisorerne skulle have 16,84 USD i timen.

CBSA-efterforskere var interesserede i Canadian Nectar Products’ forretningsaktiviteter over en femårig periode fra 28. februar 2017 til 21. juni 2022.

I 2017 modtog Canadian Nectar Products godkendelse til arbejdstilladelser til at ansætte en kontorsekretær, 30 landarbejdere og 15 farms supervisorer. Lønnen varierede fra $11,25 i timen for en arbejder til $19,50 i timen for sekretæren.

I 2019 modtog virksomheden godkendelse til en arbejdstilladelse til en marketingchef, der kunne betale 40 USD i timen for ni måneders arbejde. I juni og juli 2020 modtog virksomheden godkendelse til at ansætte 15 bedriftsledere og en marketingchef.

Canadian Nectar Products blev etableret på PEI i 2013. (Al MacCormick/CBC)

I december 2021 gennemførte CBSA-efterforskere på PEI “drive-bys” på Island Gold Honey and Canadian Nectar Products. Efterforskerne rapporterede ingen beviser for arbejdsaktiviteter på de steder, der var under overvågning, på trods af virksomhedernes påstande om, at fuldtidsansatte var ansat i lokalerne.

CBSA-efterforskere udførte også overvågning:

  • uden for kontorerne for CWC Immigration Solutions i et butikscenter i Brampton, Ont.
  • på kontoret hos Aton Gateway Business Solutions på 535 North River Rd. i Charlottetown.
  • på et kontor beliggende i Down East Mall i Montague, der tilsyneladende var besat af Canadian Nectar Products, Atlantic Canada Nurseries og 102045 PEI Inc., også kendt som Fruits Canada.

Biler blev også eftersøgt

CWC Immigration Solutions har været genstand for “adskillige klager til CBSA,” ifølge ransagningskendelsen.

Eftersøgninger af syv køretøjer blev godkendt:

  • en Ford F-150 pick-up med PEI-plader tilhørende CWC Immigration Solutions.
  • en Ford Explorer ejet af Canadian Nectar Products.
  • en 2006 Infiniti ejet af Fruits Canada.
  • en Dodge Ram med Alberta plader, ejet af Roger O’Neill.
  • en hvid Mercedes fra 2021 med Ontario-plader ejet af CWC Immigration Solutions.
  • en Dodge Grand Caravan.
  • en Toyota Rav 4, ejet af personer, hvis navne er redigeret i dokumentet.

Efterforskere siger, at de også modtog information fra den føderale regering gennem Service Canada; Beskæftigelse og social udvikling Canada; og Immigration, Refugees and Citizenship Canada. De stolede også på oplysninger fra FINTRAC, et føderalt agentur oprettet for at bekæmpe hvidvaskning af penge og anden økonomisk kriminalitet.

About the author

Leave a Comment