Extra

Tyskland retsforfølger sine sidste nazister – i 90’erne eller ældre

Written by Javed Iqbal

Da hun mødte op i en tysk domstol i sidste måned, sad Irmgard Furchner i en kørestol og knugede sin håndtaske. Hendes maske og tørklæde gjorde det svært at se ansigtet på den 97-årige – som er blevet anklaget for mere end 11.000 tilfælde af “medvirken til” mord under Holocaust.

Plejehjemsbeboeren var sekretær på kommandantens kontor i koncentrationslejren Stutthof ved Danzig og er nu blandt de seneste tidligere nazister, der er blevet retsforfulgt i Tyskland.

De anklagede er i slutningen af ​​90’erne eller endda hundrede år gamle, men tyske anklagere og en nazijæger er fast besluttet på, at de står over for retfærdighed for mordet på seks millioner jøder.

I sidste måned, 101-årige Josef Schuetz blev den ældste tidligere nazist at blive retsforfulgt. Han blev dømt for drabet på mere end 3.500 jøder, minoriteter og politiske fanger, mens han tjente som koncentrationslejrvagt i Sachsenhausen dødslejr mellem 1942 og 1945. En regional tysk domstol idømte ham fem års fængsel, selvom han ikke forventes. at afsone på grund af dårligt helbred, ifølge rapporter. Schuetz, der i Tyskland er kendt som Josef S. på grund af privatlivslovgivningen i landet, har gentagne gange afvist anklagerne. Hans advokat fortalte AFP, at han ville anke en skyldig dom.

Schuetz’ retsforfølgelse blev muliggjort, efter at den tyske regering ændrede sin politik over for nazistiske krigsforbrydere for mere end ti år siden. Tidligere skulle anklagerne bevise en bestemt forbrydelse mod et bestemt offer. Men i de sidste mange år har Tyskland tilladt at retsforfølge nazister, der tjente i dødslejre eller mobile drabsenheder, “baseret alene på deres tjeneste,” sagde nazijægeren Efraim Zuroff.

Irmgard Furchner var sekretær på kommandantens kontor i koncentrationslejren Stutthof nær Danzig, og er – med sine 97 år – blandt de seneste tidligere nazister, der er blevet retsforfulgt i Tyskland.
Irmgard Furchner var sekretær på kommandantens kontor i koncentrationslejren Stutthof nær Danzig og er – med sine 97 år – blandt de seneste tidligere nazister, der er blevet retsforfulgt i Tyskland.
MARCUS BRANDT/POOL/AFP via Getty Images
Josef Schuetz er den ældste tidligere nazist på 101 år, der er blevet retsforfulgt og dømt - for drabet på mere end 3.500 jøder, minoriteter og politiske fanger, mens han tjente som koncentrationslejrvagt.
Josef Schuetz er den ældste tidligere nazist på 101 år, der er blevet retsforfulgt og dømt – for drabet på mere end 3.500 jøder, minoriteter og politiske fanger, mens han tjente som koncentrationslejrvagt.
AFP via Getty Images

“Tidligere har Tyskland fejlet dybt med hensyn til nazistiske retsforfølgelser,” sagde Zuroff, der leder Simon Wiesenthal-centret i Jerusalem og er direktør for afdelingen for østeuropæiske anliggender. Zuroff, 73, har jagtet nazister i mere end 40 år.

Mellem 1949 og 1985 var der 200.000 efterforskninger og 120.000 anklager mod tidligere nazister i Tyskland, men mindre end 7.000 domme, sagde Zuroff til The Post. “Og straffene var latterlige,” fortsatte Zuroff. “Folk, der tjente i Treblinka [death camp] har tre år.”

Der er nu seks retsforfølgninger i gang i Tyskland mod dem, der arbejdede i dødslejre under krigen, selvom det antal kan ændre sig, efterhånden som anklagerne fortsætter med at opspore og opbygge sager mod andre, ifølge chefanklager Thomas Will, der leder den centrale centralbank. kontor for de statslige justitsforvaltninger for efterforskning af nationalsocialistiske forbrydelser i Ludwigsburg.

Den tidligere nazistiske sekretær Irmgard Furchner afbildet i 1944.
Den tidligere nazistiske sekretær Irmgard Furchner afbildet i 1944.
Nyhedsflash
Irmgard Furchner bliver prøvet i Itzehoe, Tyskland.  En nazijæger sagde, at så længe tidligere nazister og konspiratorer stadig er i live, "De kan ikke få lov til at leve i fred."
Irmgard Furchner bliver prøvet i Itzehoe, Tyskland. En nazijæger sagde, at så længe tidligere nazister og konspiratorer stadig er i live, “kan de ikke få lov til at leve i fred.”
REUTERS

“Ifølge tysk lov er der ingen forældelsesfrist for mord og også for at medvirke til det,” sagde Will til The Post og tilføjede, at hans agentur efterforsker formodede nazister og derefter videregiver sagerne til lokale anklagere i de områder, hvor forbrydelserne fandt sted, eller hvor de mistænkte bor i øjeblikket.

Siden dommen i 2011 af John Demjanjuk, en bilarbejder i Ohio, der i München blev dømt for at være lavvagt i Sobibor-udryddelseslejren i det nazi-besatte Polen, har anklagere i Tyskland fokuseret på “systematiske massedrab i koncentrationslejre og nu også i krigsfangelejre,” Will. sagde.

For Will og hans agentur er alder ikke et problem, medmindre den anklagede er for svag til at stå for retten, sagde han.

Furchner arbejdede i den tyske nazistiske koncentrationslejr Stutthof i Sztutowo i det nordlige Polen.
Furchner arbejdede i den tyske nazistiske koncentrationslejr Stutthof i Sztutowo i det nordlige Polen.
KFP/AFP via Getty Images

“Det er ikke muligt ved lov at afholde sig fra retsforfølgning i individuelle sager – for eksempel på grund af den anklagedes alder – da den nødvendige håndhævelse af straffeloven i tilfælde af mord ikke tillader nogen skønsbeføjelse,” sagde han til The Post. »Men en uundværlig forudsætning for enhver straffedom er den anklagedes evne til at stille sig for retten. Dette skal kontrolleres omhyggeligt igen og igen, især i tilfælde af meget gamle mennesker. Hvis der mangler denne evne til at forhandle, kan der ikke finde en straffesag.”

De seks mistænkte, som hans kontor for nylig har undersøgt, varierer i alderen mellem 96 og 100, sagde han. Da undersøgelserne er i gang, sagde Will, at han ikke kan bekræfte identiteten på de mistænkte – som omfatter vagter, der arbejdede i dødslejre som Buchenwald, Sachsenhausen og Stalag IB Hohenstein, en krigsfangelejr i det tidligere Østpreussen (nu Polen), som husede både allierede og sovjetiske soldater.

Denne lejr var kendt for sine barske forhold og gentagne tyfusepidemier. Mellem 1941 og 1942 døde mere end 25.000 soldater, de fleste af dem sovjetter, i fangelejren, ifølge rapporter.

Efraim Zuroff
Efraim Zuroff, der leder Simon Wiesenthal-centret i Jerusalem, har jagtet nazister i mere end 40 år.
AFP/Getty Images

“De vigtigste gerningsmænd er kriminelt klassificeret som mordere, og deres tilhængere er skyldige i at medvirke til mord,” sagde Will. “Forudsætningen er dog, at disse hjælpere var involveret i processerne og også erkendte konsekvenserne af deres handlinger og var vidne til massemord.”

Zuroff, som har bragt adskillige sager til Wills agentur, håber, at de tyske anklagere vil fortsætte med at efterforske Herbert Wahler, en tidligere læge, der angiveligt var en del af den mobile drabsenhed Einzatgruppe C, som slagtede 33.771 jødiske mænd, kvinder og børn i Babyn Yar. , en kløft uden for Ukraines hovedstad i 1941.

En regional tysk domstol i Kassel tog først sagen op for et par år siden, men lukkede den på grund af manglende beviser i 2020.

Demonstranter har krævet, at Herbert Wahler, 100, stilles for retten for sin påståede rolle i en Waffen-SS-enhed af nazister, der dræbte omkring 78.000 jøder.  Han bor nu i Meslungen, Tyskland.
Demonstranter har krævet, at Herbert Wahler, 100, stilles for retten for sin påståede rolle i en Waffen-SS-enhed af nazister, der dræbte omkring 78.000 jøder. Han bor nu i Meslungen, Tyskland.

Alligevel sagde Zuroff: “Hvorfor har du brug for en læge i en massakre?”

”Hvad der har været, har været; det er slut,” sagde Wahler til den tyske tv-station ARD i 2017, da han blev spurgt om sin tid under Anden Verdenskrig.

Nu har en efterkommer af et Babyn Yar-offer søgt om at genoptage Wahlers sag. For Zuroff, der opsporede Wahler sammen med andre påståede medlemmer af Einzatzgruppen, der stadig bor i Tyskland for et par år siden, repræsenterer anklagemyndigheden en sidste mulighed for at stille både gerningsmændene og tilbehøret til massemordet for retten for deres forbrydelser fra 2. verdenskrig.

Ohio-bilarbejder John Demjanjuk var 91, da han i München blev dømt for at være lavvagt i Sobibor-udryddelseslejren.  Han døde et år senere.
Ohio-bilarbejder John Demjanjuk var 91, da han i München blev dømt for at være lavvagt i Sobibor-udryddelseslejren. Han døde et år senere.
ZUMA24.com; ZUMAPRESS.com

Will nægtede at kommentere Wahler-sagen.

“Så længe nogen af ​​medlemmerne af Einzatzgruppen er i live, kan de ikke få lov til at leve i fred,” sagde Zuroff.

Det er en opfattelse, som deles af efterkommere af Holocaust-overlevende. Sidste december, på dagen hvor Herbert Wahler fejrede sin 100-års fødselsdag i Meslungen, en stille kurby i det centrale Tyskland, ankom en gruppe demonstranter lige uden for døren.

En Einsatzgruppe D-soldat, der er ved at skyde en jøde, der knæler ved en delvist fyldt massegrav i Vinnitsa, ukrainske SSR, Sovjetunionen, i 1942.
Wahlers afdeling af Waffen-SS var ansvarlig for at massakrere 33.771 jøder ved Babin Yar i Ukraine.
Getty billeder
Dr. Efraim Zuroff afleverer en årlig rapport om de ti mest eftersøgte tidligere nazister ved en briefing i Los Angeles den 19. november 2009.
Dr. Efraim Zuroff afleverer en årlig rapport om de ti mest eftersøgte tidligere nazister ved en briefing i Los Angeles den 19. november 2009.
MARK RALSTON/AFP/Getty Images

De holder store portrætter af jøder, der omkom under Holocaust omringet Wahlers hjemmed krav om, at de tyske myndigheder skal retsforfølge en af ​​dets sidste nulevende nazister.

Wahler tjente angiveligt oprindeligt i en Waffen-SS-enhed – kampgrenen af ​​Hitlers elitestyrker, som i slutningen af ​​juli 1941 blev tildelt Einsatzgruppen C. Denne enhed rejste fra sted til sted og myrdede jøder og civile. I efteråret 1941, skønnede Zuroff, blev omkring 78.000 mennesker myrdet af de mobile drabsenheder. Massakren ved Babyn Yar i udkanten af ​​Kiev var “det største massemord i Holocausts historie,” sagde han.

Udover at jage Wahler – en af ​​tusindvis af nazister, som Adolf Hitler angiveligt sendte til Ukraine for at dræbe jøder – har den New York-fødte Zuroff, som har en PhD i europæisk historie, været medvirkende til at finde nazister, der flygtede til Sydamerika, Australien, USA og Canada. Han opsporede berømt Aribert Heim, en østrigsk SS-læge kendt som “Dr. Døden” og “Slagteren af ​​Mauthausen”, der bor i Egypten. Men Heim døde i 1992, før Zuroff kunne stille ham for retten.

Sovjetiske krigsfanger blev beordret af nazisterne til at dække massegraven ved Babin Yar.
Sovjetiske krigsfanger blev beordret af nazisterne til at dække massegraven ved Babin Yar.
Wikipedia/John Hahle

Zuroff, som har jagtet nazister siden 1978, anslår, at omkring 10.000 nazistiske kollaboratører kom ulovligt ind i USA efter Anden Verdenskrig, og der kan stadig være hundredvis spredt rundt i verden, hvor de fleste af dem bor i Østrig og Tyskland.

“Østrig har ikke retsforfulgt nogen nazister i mere end 45 år,” sagde han og tilføjede, at mange lande rundt om i verden manglede den politiske vilje til at gå efter krigsforbrydere efter krigen.

Zuroff, der har skrevet flere bøger på sine nazistiske jagteventyr og andre Holocaust-relaterede spørgsmål, nægter at give op.

Wahler var angiveligt forbundet med den mobile drabsenhed Einzatgruppe C, som massakrerede omkring 78.000 mennesker.
Wahler var angiveligt forbundet med den mobile drabsenhed Einzatgruppe C, som massakrerede omkring 78.000 mennesker.
Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

“De kan være gamle, men de er stadig skyldige,” sagde han.

I sidste måned stod Furchner, som har nægtet at have haft nogen rolle i mordet på mere end 11.000 fanger i lejren, hvor hun arbejdede som stenograf, en af ​​sine anklagere i retssalen via videolink.

Halina Strnad95, og nu bosiddende i Melbourne, Australien, redegjorde i grafiske detaljer, hvordan det var at være fange på Stutthof i 1944. “Jeg blev ramt, jeg blev sparket, jeg blev spyttet på,” sagde hun.

Nazistiske officerer skyder og dræber tusindvis af jøder i en enkelt operation under Babi Yar-massakren i september 1941.
Nazistiske officerer skyder og dræber tusindvis af jøder i en enkelt operation under Babi Yar-massakren i september 1941.
Billeder fra History/Universal Images Group via Getty Images

Strnad fortsatte med at beskrive, hvordan næsten alle kvindelige fanger i hendes kaserne havde fået tyfus, inklusive hun selv. Hendes mor døde i hendes arme, sagde hun, og de fleste af de døde blev brændt i en grube.

Hun fortalte retten i Furchner: “Jeg kan ikke forestille mig, hvordan det var muligt ikke at vide, hvad der skete.”

About the author

Javed Iqbal

Leave a Comment